BEAL - Beograd aluminijum profili » Zanimljivosti » Posle bakarnog, bronzanog i gvozdenog – nalazimo se u aluminijumskom dobu!
Posle bakarnog, bronzanog i gvozdenog – nalazimo se u aluminijumskom dobu!

Aluminijum i njegove legure koriste se u raznim granama industrije. Uz vazduhoplovstvo, tu je proizvodnja automobila i kamiona, vagona i brodova, izrada raketa, satelita i svemirskih stanica… Lagane metalne konstrukcije u građevinarstvu danas se ne mogu zamisliti bez aluminijuma. Prehrambena industrija je takođe važan korisnik ovog metala jer je poznato da on ne uništava vitamine u namirnicama. Ogledala najvećih teleskopa prekrivena su tankim slojem aluminjuma, a proizvedena je i specijalna tkanina prekrivena aluminijumom, koja zimi greje a leti hladi, u zavisnosti od toga kako je okrenuta. Penoaluminijum je materijal dobijen specijalnim postupkom – veoma je čvrst i pet puta lakši od vode!

Osim primene aluminijuma i njegovih legura u industriji, veoma se koriste i njegova jedinjenja. Alumunijum sulfat je neophodan u procesu prečišćavanja pijaće vode i u proizvodnji papira. Stipsa (alumen) po kojoj je aluminijum i dobio ime poznata je od davnina… Po Herodotu, grčkom istoričaru iz 5. veka pre nove ere, drevni narodi su pri bojenju tkanina, da bi učvrstili boju, upotrebljavali kamen koji su zvali „alumen“, tj. vezujući.

Sintetički aluminijum oksid – korund, zbog svoje velike tvrdoće, upotrebljava se za brušenje, sečenje i poliranje. Posude od aluminijum oksida upotrebljavaju se za topljenje metala pošto im je tačka topljenja veoma visoka (preko 2000 stepeni). Alumosilikati, poznati pod nazivom zeoliti, imaju veliku ulogu u izmeni jona pa se upotrebljavaju u industriji deterdženata, mineralnih đubriva, prečišćavanju gasova, vode i organskih jedinjenja. Liskun je sjajan, srebrnkast i providan mineral, slojevite strukture koja može da se lista u veoma tanke slojeve. Pošto je izvanredan elektro i toplotni izolator, primenjuje se u elektrotehnici, a od njega se prave i prozori za peći.

Soli aluminijuma sa višim masnim kiselinama, „aluminijumski sapuni“ upotrebljavaju se u industriji maziva, u prozvodnji plastičnih masa i vojnoj industriji.

Alumijium je obeležio 20. vek. Odleteo je i u svemir. Sa američke kosmičke letelice „pionir 2″ poslata je pozlaćena aluminijumska ploča na dalek put. Na ovoj Zemljinoj vizit-karti ugravirana je simbolična slika koja bi trebalo da predstavnicima drugih civilizacija priča o našoj planeti.

Posle bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba, očigledno je da se nalazimo u aluminijumskom dobu.