BEAL - Beograd aluminijum profili » Zanimljivosti » Aluminijum pre nove ere!?
Aluminijum pre nove ere!?

Na komercijalnu proizvodnju aluminijuma dugo se čekalo. Godine 1886. razrađen je elektrolitički metod dobijanja aluminijuma (ni danas, više od jednog veka kasnije, dobijanje aluminijuma ne može se zamisliti bez elektrolize).

Aluminijum se dobija elektrolizom rastvora boksita u istopljenom kriolitu. Proces se izvodi u specijalnoj električnoj peći u kojoj temperatura dostiže hiljadu stepeni. Za dobijanje jedne tone aluminijuma potroši se oko 20.000 kilovat-časova električne energije. Zbog toga ostaje zagonetna činjenica da su, u grobnici kineskog vojskovođe Džou Džuna, koji je umro krajem 3. veka n.e. pronađeni ornamenti napravljeni od legure koja sadrži 85% aluminijuma!

Neverovatna je i priča koju je zabeležio Plinije Stariji, pre gotovo dve hiljade godina… Rimskom imperatoru Tiberiju neki majstor doneo je na poklon čašu izrađenu od blistavog i neobično lakog metala. Majstor je objasnio da je taj metal dobio iz gline. Tiberije se uplašio da će novi metal smanjiti cene zlatu i srebru pa je naredio da se majstor ubije a njegova radionica razruši. Da li su stari majstori znali za neki drugi način dobijanja aluminijuma, bez upotrebe električne energije koja tada, koliko se zna, nije postojala, ostaje tajna. Zanimljiva je i rečenica koju je u svojoj knjizi „Rat svetova“ napisao poznati pisac naučne fantastike H.Dž. Vels: „Od zalaska sunca do pojave zvezda, ova spretna mašina je direktno iz gline pravila više od stotinu aluminijumskih traka“.